Beugels

Er bestaan heel veel verschillende beugels.

Met behulp van de gepaste beugel kunnen alle soorten scheefstanden van je gebit succesvol behandeld worden.

Hieronder worden enkele beugels beschreven die in onze praktijk regelmatig geplaatst worden:

Uitneembare beugel

Deze worden regelmatig gebruikt bij ‘voorbehandelingen’ . Deze behandeling gebeurt meestal in het wisselgebit. Over het algemeen gaat het om afwijkingen waarbij de groei en/of ontwikkeling van het definitieve gebit in het gedrang komt doordat er een verkeerde beet is of er bepaalde definitieve tanden niet kunnen doorbreken door ruimtegebrek. Meestal is later nog een definitieve behandeling nodig.

Verbredingsbeugel (vlinderbeugel)

Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. Het is een vastzittend apparaat dat bij jonge kinderen werkt op de groeisuturen van de bovenkaak. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan gedraaid worden in de mond.

Functionele apparatuur (blokbeugel)

Met deze beugel wordt een onderkaak die te veel naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak gestimuleerd om meer voorwaarts te groeien. Dit kan uiteraard enkel bij groeiende kinderen en heeft alleen zin als het apparaat een voldoende aantal uren gedragen wordt.

Buitenbeugel

Dit apparaat wordt gebruikt om de bovenste kiezen naar achter te verplaatsen. Op deze kiezen worden ringetjes voorzien waarop een buisje vastzit. Het binnenste gedeelte van de beugel past in die buisjes, het buitenste gedeelte wordt vastgehaakt aan een elastiek die om de nek loopt. Het apparaat werkt enkel indien het minimum 14u per dag gedragen wordt. Concreet wil dit zeggen alle uren, behalve de schooluren.

Vaste apparatuur (blokjes)

Dit type beugel kan niet uit de mond genomen worden, geeft geen hinder bij het spreken maar vergt wel veel tijd en inspanning bij het poetsen!

Op elke tand wordt een blokje gekleefd dat in 3 richtingen van de ruimte kracht kan overbrengen.

Deze kracht wordt geleverd door een metalen draad die in alle blokjes wordt geschoven en middels een elastiekje of een ingebouwd slotje vastgemaakt wordt.

In onze praktijk werken we met verschillende types blokjes:

  • Metalen blokjes met elastiekjes (de elastiekjes worden bij elke controle afspraak vervangen en kunnen in alle mogelijke kleuren gekozen worden)
  • Metalen blokjes met slotjes
  • Keramische (doorzichtige) blokjes